Få det gjort!

AlbinMental styrketräning

Få det gjort!

När jag för ett par år sen blev frilans och helt plötsligt blev min egen chef märkte jag ganska snart ett par saker med mig själv.

1. Jag var aldrig ledig, dvs. Jag slappnade aldrig riktigt av med gott samvete MEN

2. Jag fick inte särskilt mycket gjort. Jag sitter oftast hemma och jobbar så dagarna flöt ihop och ut och även om jag gjorde mycket fick jag inte så mycket gjort.

Jag började därför forska lite i hur andra gör, jag läste bloggar och köpte ett par böcker i ämnet (bl a den här ”FÅ DET GJORT”), för att hitta en metod som kändes effektiv för mig i min arbetssituation. Här kommer en del av det jag kom fram till, jag tror det är applicerbart för dom flesta som varvar kreativt arbete med praktiskt:

  • Prioritera. Gör dom VIKTIGA sakerna först. Inte dom som känns viktiga just nu, dom riktigt viktiga sakerna. Vilket är viktigast på sikt; Att skriva på din EP/roman/avhandling etc. eller att dammsuga? Dessutom, svara på mail osv. kan du göra när du är lite trött i huvudet, det är när du är som skarpast du ska göra det du brinner för mest.
  • Gör ett schema. Jag är freelance och om jag inte passar mig går hela min dag till att dricka kaffe, titta på Facebook och organisera mina Mumin-koppar. Gör ett enkelt schema för dig själv med pauser inlagda och sätt klockan på datorn till att påminna dig. Det kan kännas lite löjligt, men tro mig, det gör hela skillnaden.
  • Gör en lista. Jag använder Wunderlist. Här kan du organisera allt du ska i olika listor, dela listor med kollegor eller din partner.
  • Gör en plan. Bestäm dig för att utföra en uppgift och gör det. Varje gång du faktiskt GÖR det du bestämt blir du lite starkare mentalt. Gör det till en sport att va ovanpå och få saker gjort när du sagt att du ska göra dom.

 

Mitt schema idag ser t ex. ut såhär:

10:00 Gym – Den som inte avsätter tid till träning måste förr eller senare avsätta tid till sjukdom eller skada)

11:30 Planering – Går igenom vad som ska ordnas idag och vad som kan skjutas på framtiden.

12:00 Skriva text 

13:45 Paus 

14:00 Diverse kontorsjobb, svara på mail, skriva blogginlägg, lyssna på demos etc.

15:30 Paus

15:45 Skriva

17:30 Slut – Ofta fortsätter jag och jobbar med annat senare på kvällen, men skulle arbetsdagen sluta här behöver jag inte slå mig själv i huvudet för det.

Kom ihåg, det är skillnad på att göra saker och att få saker gjort plus att det bästa sättet att få nåt gjort är att sätta igång direkt.

 

the-best-way-to-get-things-done-life-daily-quotes-sayings-pictures